Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Další fotbalový ročník tím že skončil, nový prakticky začal

 

Další fotbalový ročník tím že skončil, nový prakticky začal

KDO VYDĚLAL A KDO PRODĚLAL?

        Krajskými barážemi o víkendu skončil fotbalový ročník 2016/2017. Nový ročník 2017/2018 rozlosováním vyšších národních soutěží na které bude následovat tento čtvrtek 29.6. v Plzni rozlosováním nový ročník v kraji a příští úterý 4.7. rozlosováním okresních soutěží řízených OFS Klatovy toto období přechodů z dnes již ukončených soutěží na nové ukončí.

Něco končí , jiné začíná. Takový je život a fotbalový tyto proměněny bere každoročně jako samozřejmost. S tím také jsou tradičně spojené na základě umístění a někdy bohužel na základě, nazveme ne to třeba zajímavých transakcí tak zvané hýbejte se škatulata.

Tato etapa spojená se sestupu a postupy prakticky začíná prvním kolem a končí pověstnými a pro mne jako stálého kritika od jejího vzniku nepříliš zajímavými barážemi. Barážemi, které uvádí řadu klubů v nejistotu a často napomáhají ne ke vzestupu, ale k dalšími jejich sestupu. Pokud má stále někdo další argument k rukávu, že baráže táhnou diváky, pak pro mne cca 1000  diváků (toto číslo zachraňoval dvojzápas Hradešice-Hrádek na který přišlo celkem 550 diváků) na šesti zápasech, které se hrály v minulém týdnu v Pošumaví, kdy se žádný jiný fotbal již nehrál  jen argument, že baráže diváky netáhnou jen potvrdily ! Pokud by mezi těmito diváky nebyli převážně právě ti, kteří již jako hráči své soutěže skončili, pak by toto číslo bylo daleko nižší.

Kdo na minulém ročníku vydělal a prodělal, tak to ví nejlépe kluby, kterých se jeho průběh dotkl nejvíce, nicméně svůj obraz si udělal i ten kdo na fotbal chodí rád, a to je divák. Pokud je spokojenost na straně klubů i na straně diváků, pak by to bylo pro fotbal dobře, ale ono tomu tak není a ani nemůže být.

V žádném případě mne osobně z pohledu úspěšnosti týmů zejména ve vyšších soutěžích neuspokojil. Sestup Sušice z divize, Svéradic z krajského přeboru a tří týmů z 1.B třídy (Strážov, Měčín, D.Ves) nelze brát jinak jako postupné vyklízení pozic týmů z Pošumaví mezi fotbalovou elitou. Je jen otázkou, zda třeba úroveň jaký se v posledních ročnících produkuje třeba v l.B třídě,  konkrétně v ve skupině B lze pojmenovat  jako elitní v kraji, byť je tou soutěží na této úrovni nejnižší.

Jinými slovy. Nýrsko k rajském přeboru a Mochtín v 1.A třídě, i když skončily v hloubi tabulky od jejího dna musely dokazovat, že si účast v těchto soutěžích zasluhují a také to dokázali!  Měčínu byla dána šance zachránit se od sestupu v 1.B třídě, ale ten svojí příležitost nevyužil na úkor toho, že do této soutěže z druhého místa v OP postoupily Hradešice. Zde to byl zub za zub, o tom žádná !   

Možná, že by teoreticky mohly vydělat okresních soutěže, tak to si rovněž nemyslím, i když krátkodobě ano, pak dlouhodobě nikoliv. Tím, že se dojde z důvodu sestupů a postupů k nejvýraznějším obměnám v okresním přeboru a ve III. třídě, tak o tom není žádných pochyb. V okresním přeboru ze 14 původních účastníků minulého ročníku zůstane osm, dalších šest doplní po třech postupujících a třech sestupujících týmů. Ve třetí třídě je změna výraznější, neboť zůstává polovina týmů a další čtyři tento počet doplní jako sestupující z OP a tři postupující z IV. třídy.

Takže kdo prodělal, tak takový jednoduchý kalkul si asi snadno kalkul udělá již z těchto čísel sám. Kdo naopak vydělal, tak na to najdeme odpověď možná opět za rok touto dobou.

Již dnes je víc než zřejmé, že si s hráčským materiálem asi budou muset vystačit z klubů, který si Pošumaví vyprodukovalo samo. Bohužel, ale bez mládeže do půjde do kytiček. Kluby neprodukují hráče do kategorie starších žáků, která např. poprvé v historii kdy fotbal v Pošumaví má své soutěžní kořeny nebude organizována z důvodu nezájmu klubů soutěž starších žáků. Tím zákonitě nejsou hráči dorosteneckých kategorií pro další léta. S výjimkou snad těch největších klubů (Klatovy, Nýrsko, Sušice, Horažďovice) i když ani ty se neobejdou bez dalšího hledání v menších oddílech. Když vezmeme jako fakt skutečnost, že dnes jedinou organizovanou soutěží pro dorost je pouze krajská soutěž organizované KFS do které se kluby vůbec nehrnou, pak to, že celkově fotbal v Pošumaví je na ústupu je bohužel realita. Stejný stav se nachází i kategorie starších žáků. Je to jen vyústění toho, že v klubech není problém dát dohromady i v těch největších (promiňte mi to slovo) zapadákovech osm až deset hráčů pro kategorie přípravek a mladších žáků, ale pokud mají dát dohromady více hráčů na celé hřiště pro starší žáky, pak to prostě není v jejich silách. Jelikož ale dosud funkcionáři nepochopili, že možnost sdružených startů dvou klubů za jeden a nebo využití tak zvaných volných hráčů(tam kde klub  kategorii starších žáků  v soutěži  nemá) je jediná cesta jak dále zapojovat do soutěží starší žáky, pak nebude situace v působnosti OFS Klatovy jiná.  

       Domnívám se , že nejen pro mně, ale  myslím si že je nás v tomto názoru hodně,  nemůže být uspokojením, že dlouhá léta pro kluby z kraje uzavíraná a nedostupná účast ve vyšších soutěžích v novém ročníku 2017/2018 v nové vytvoření divizi dorostu U19 a U17 se rázem otevřela! To platí i  pro pětici kolektivů z plzeňského kraje mezi kterými nechybí ani SK Klatovy 1898. Trenérům i hráčům tohoto klubu tento postup přeji, nicméně nabízí se hned otázka, zda to není z pohledu vyšších fotbalových orgánů poněkud pozdní reakce! Vždyť  umožnit stejně jako kdysi konfrontaci mládežnického fotbalu z jinými soupeři než pouze těmi v rámci kraje, tak  to byla povinnost a ne někoho nyní milostivý dar!!!
 To jen ukazuje na to, že p
okud  jsme v něčem "dobří" tak v tom, že dovedeme rušit to co dlouhá léta (a to včetně těch za totalismu) bylo funkční, abychom to pak jako velkou novinku a s velkou slávou zaváděli zpět. Tak  na tom se nic ani po létech nezměnilo .
     
Ostatně obdobě to třeba pak asi dopadne i s volbou nového předsedy FAČR. To ale musíme ještě "uvítat "pomoc funkcionářů FIFA, aby nás přesvědčili, že současný volební systém je patový a že to jde volit i jinak, normálně… Na vojně platilo, bez spojení, není velení, ale to je již na jinou diskuzi.  

                                                                                 Miroslav Sedlmaier, autor stránek

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku